Głodny? Zamiast gotować, zacznij drukować

Pinterest

Pizza drukowana w 3D

Na razie potrawy tworzone na drukarkach 3D będą zajadali żołnierze z US Army. Spece od żywienia z amerykańskiego wojska widzą w tej technologii duże możliwości szybkiego tworzenia posiłków, które będą odpowiadać na bieżące zapotrzebowanie żołnierzy. Czy wydrukowane jedzenie posmakuje wojakom ze Stanów?

Drukowany makaron

Całkiem niedawno producent makaronu, firma Barilla, ogłosił, że zamierza wytwarzać swoje produkty za pomocą technologii druku 3D. Do tego projektu zgłosiło się ponad 530 producentów, dostawców sprzętu do druku 3d, firm i organizacji, które zamierzają sprawić, by drukowany makaron dało się w ogóle jeść. US Army chce pójść jeszcze dalej i tworzyć całe posiłki gotowe do spożycia, a do tego bogate w pełnowartościowe składniki.

Jedzenie w wojsku USA - MRE

Żołnierskie żarcie

W wojsku żołnierze żywią się tzw. Meal Ready-to-Eat, czyli racjami żywieniowymi, które są od razu gotowe do spożycia. MRE mają trzyletni termin przydatności do spożycia, natomiast racje żywieniowe produkowane technologią druku 3D mogą mieć znacznie dłuższy termin ważności. Dużą zaletą jest także możliwość tworzenia zindywidualizowanych diet. Jeśli dany żołnierz będzie potrzebował konkretnych składników, to po prostu doda się je do potrawy. Racje żywieniowe z drukarek 3D będą idealnym rozwiązaniem, by dostarczyć posiłki oddziałom, znajdującym się na poligonie lub na polu bitwy.

Jak gotuje drukarka 3D?

Stworzenie pizzy z drukarki 3D będzie bardzo proste – już wcześniej taką potrawę przygotowało NASA. Po prostu zamiast filamentów stosuje się składniki, takie jak ciasto, czy tzw. warstwa proteinowa. Pizza okazała się najlepszym daniem do drukowania, gdyż składa się z warstw, które drukarka nakłada na siebie. Potrawy wytworzone za pomocą tej technologii mogą być zdatne do spożycia nawet 30 lat po ich wydrukowaniu.

Ciekawe, czy drukowanie potraw stanie się popularne wśród użytkowników konsumenckich drukarek 3D. Patrząc na rozwój wielu innych wojskowych technologii (np. zupki chińskie), można dojść do wniosku, że już niedługo każdy będzie mógł zostać szefem kuchni.

Podziel się artykułem!

  • Facebook
  • Google Plus
  • Wykop
  • Twitter
Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Email
Print
Google+